ČESKÉ KNIHY PRO KRAJANY

PO CELÉM ŘECKU!

Jedním z našich velkých dlouhodobých projektů a cílů je zajistit možnost půjčování knih pro všechny krajany bez ohledu na to, kde se nachází. S tím souvisí i založení centrální krajanské knihovny v Athénách a potenciálně dalších menších knihoven či knihovních ostrůvků po Řecku.

KDE KNIHY A KNIHOVNY NAJDETE?

PARTNEŘI A SPONZOŘI

CENTRÁLNÍ KNIHOVNA ČESKÉ ASOCIACE V ATHÉNÁCH

Česká asociace založila v roce 2023 v Athénách knihovnu, která obsluhuje krajany a příznivce české literatury po celém Řecku.  Cílem následujících let je, aby se tato knihovna stala pilířem krajanské občanské společnosti, vzdělanosti a kultury.

Knihovní fond

Náš knihovní fond čítá na 800 titulů pro dospělé i děti. K zapůjčení jsou také české stolní hry.
Kompletní katalog knih s možností vyhledávání naleznete zde:

Půjčování a vracení knih

Knihy si můžete půjčit osobně, knihovnu vám otevřeme po telefonické dohodě. Nebo si o vybrané knihy můžete napsat a my vám je poštou pošleme. Stejně tak nám knihy po přečtení i vrátíte. Případně si je můžete půjčit či vrátit na některé z našich akcí.

Zapůjčení a vracení knih:

• osobně v centrální knihovně
  • poštou
  • osobně na akci
  • osobně v krajanské knihovně na Krétě (po domluvě, knihy je třeba neprve na Krétu zaslat)

Čtenářský průkaz i půjčování knih je zdarma pro všechny členy České asociace a jejich rodinné příslušníky, stačí se jen jednorázově registrovat. Dostat se ke knihám nikdy nebylo jednodušší! Teď už jen zbývá si vybrat a můžete se do knih s chutí zakousnout!

po telefonické domluvě a v průběhu akcí

Kristýna Lipková, +420 776 854 545
knihovna.atheny@czechassociation.org
knihovny@czechassociation.org

Skopelou 31, 11361 Athény, Řecko

KRAJANSKÁ KNIHOVNA NA KRÉTĚ

V roce 2023 jsme ve spolupráci s místní komunitou pomohli založit krajanskou Knihovnu v Heraklionu. Knihovna se tak stala historicky první lokální krajanskou knihovnou v gesci České asociace. Najdete zde české knih pro děti i dospělé, učebnice českého jazyka, prvouky či vlastivědy. Doplňovat budeme postupně i knihy slovenské. Krajanská knihovna v Heraklionu je napojena na naši centrální knihovnu. Díky tomu může být fond pravidelně obměňován a také je možné si zde po dohodě půjčovat a vracet tituly z naší centrální athénské knihovny.

Více o vzniku krajanské knihovny na Krétě se dozvíte v dubnovém čísle oborového knihovnického časopisu Čtenář.

Knihovní fond

Náš knihovní fond čítá přes 200 titulů pro dospělé i děti, včetně učebnic českého jazyka, prvouky či vlastivědy. K dispozici je také několik knih ve slovenštině.

Kompletní katalog knih s možností vyhledávání naleznete zde.

Půjčování a vracení knih

Zapůjčení a vracení knih:

• osobně v krajanské knihovně v Heraklionu
  • poštou
  • osobně na akci
  • osobně v centrální knihovně v Athénách (po domluvě, knihy je třeba neprve z Kréty zaslat)

po telefonické domluvě a v průběhu akcí

Martin Rantoš, +30 699 624 4888,
knihovna.kreta@czechassociation.org
knihovny@czechassociation.org

Adresa:

Radamanthous 5 71201 Heraklion, Greece https://maps.app.goo.gl/EhfThDaeVBWqE5E2A

ČESKÉ KNIHY NA LEFKADĚ

V roce 2022 byla z naší iniciativy vytvořena v dětském oddělení městské knihovny na Lefkadě sekce českých knih pro malé čtenáře. Knihy do ní věnovala Česká asociace.

Čtenářský průkaz i půjčování knih je zdarma, stačí se jen jednorázově registrovat.

úterý: 11:00 – 19:00
středa: 8:30 – 13:30
čtvrtek: 8:30 – 13:30
pátek: 8:30 – 13:30
sobota: 8:30 – 13:30

Telefon: +30 2645022502

Δημόσια βιβλιοθήκη Λευκάδος,
Λ. ΡΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗ 11, 31100 ΛΕΥΚΑΔΑ.

České knihy v překladu:

V knihovně naleznete také slavné české autory přeložené do řečtiny.

JAK MOHU POMOCI KNIHOVNÁM ČESKÉ ASOCIACE

DARUJ KNIHU

Máte doma knihy pro děti či dospělé? Máte je přečtené, děti odrostly, na policích se na ně práší? Chtěli byste raději, aby dělaly radost dalším čtenářům?  Věnujte je České asociaci.

Knihy pak budou k dispozici v naší centrální knihovně v Athénách či v krajanské knihovně na Krétě případně na Lefkadě.

Kontakt: knihovny@czechassociation.cz nebo telefon 697 999 3529

DARUJ FINANČNÍ OBNOS

Pokud byste chtěli věnovat knihovně větší či menší finanční obnos, spojte se prosím s předsedkyní České asociace,

Lenkou Kanellia (lenka.kanellia@czechassociation.org,

tel.: +30 697 999 3529, +420 778 039 302

KUP KNIHU A VĚNUJ JI DO KNIHOVNY

Seznam titulů, které bychom rádi doplnili do naší knihovny.

AKTUALITY Z NAŠICH KNIHOVEN

KNIHOVNA KNIHOVNĚ | knihy od KNIHOVNY MĚSTA OSTRAVY

V lednu 2024 přistálo v naší knihovně 40 dětských knihy z knihovny města Ostravy. Knihy hned dostaly nejen své místo v policích naší centrální knihovny v Athénách, ale také čárkové kódy a všechny je můžete najít v našem elektronickém katalogu .
Knihy od krajanů pro krajany

V sobotu 16.3.2024 jsme se na Korfu nejen připravovali na večerní karneval, ale také jsme se potkali se spisovatelkou a bloggerkou, Pavlou Smetanovou. Pavla, stejně jako my, miluje knihy a slíbila některé věnovat do našich knihoven v Athénách a na Krétě. Jak řekla, tak udělala! A tak na dvacet knih putuje do nejen do polic, ale také do naší elektronické databáze. Díky ní si můžete knihy od vybírat, ať již jste v Řecku kdekoli! Mezi knihami od Pavly Smetanové je i její vlastní kniha “Celej svět je rodná hrouda”, zajímavá a inspirativní sbírka rozhovorů s Češkami a Čechy v cizině. Kromě Pavly nám také Jannis Anthis věnoval do obou našich knihoven autorskou prvotinu své manželky Hany “Zvyknout si na Korfu” a její pokračování “Okouzlena Řeckem”. Moc děkujeme!
Knihy od nakladatelství Albatros

Na jaře k nám do Athén doputovala krabice zbrusunových knih, které pro nás ze své produkce pečlivě vybralo nakladatelství Albatros. Udělají radost jistě nejen dětem, ale i rodičům, kteří z nich budou dětem rádi číst. A “Vyjmenovaná slova hravě”? Tenhle titul moc potěšil naše paní učitelky, už nyní přemýšlí, jak hry z knihy zakomponovat do výuky. Kniha “Můj syn feťák” dokonce putovala po nalepení kódu rovnou k české studentce, která se v Athénách aktuálně připravuje na doktorát. Děkujeme Albatrosu za podporu našich aktivit! Všechny knihy naleznete v centrální knihovně České asociace v Athénách, stačí se jen domluvit na vyzvednutí!